Apple Pay oficiálně startuje v České republice. Kde a jak můžete platit?

13
Apple Pay oficiálně startuje v České republice. Kde a jak můžete platit?
  • Dnešním dnem Apple zpřístupňuje platby skrze iPhone a chytré hodinky Apple Watch v České republice
  • Od prvního dne podporuje Apple Pay mBank, J&T Banka, Česká spořitelna, Air Bank, Komerční banka a MONETA Money Bank, z nebankovních institucí jde o Twisto a Edenred
  • Postup aktivace je snadný, celým procesem vás provede aplikace Wallet

Uživatelé iPhonů a Apple Watch mohou konečně využít platby skrze Apple Pay i v České republice, a to od dnešní 6. hodiny ranní. Česká republika se tak dočkala po více než 4 letech od oficiálního spuštění v USA. Apple Pay v České republice předběhly i platby Google Pay, ty byly zpřístupněny již koncem roku 2017, tehdy ještě pod označením Android Pay. I když tedy má Google Pay aktuálně velký náskok, Apple Pay byl mezi uživateli iOS netrpělivě očekáván a lze tedy očekávat rychlý růst.

Apple Pay

Jaké subjekty nabízí Apple Pay?

V první vlně zpřístupňuje Apple Pay několik subjektů. Z nebankovních subjektů se přidala platební aplikace Twisto. Pokud nechcete měnit svoji banku a Apple Pay si chcete vyzkoušet, je Twisto skvělou možností. Z bank jsou potvrzené následující subjekty: mBank, J&T Banka, Česká spořitelna (pouze karty VISA), Air Bank, Komerční banka a MONETA Money Bank. Dostalo se i na klienty benefitů Edenred. Apple rovněž potvrdil i oba vydavatele karet: Mastercard (Maestro) a VISA, ne však pro všechny banky. Kompletní seznam subjektl naleznete i na stránkách Apple Pay pro Českou republiku.

Apple Pay

„Naše doba si žádá stále pokrokovější řešení. A protože podle našich dat jsou zákazníci Apple nejvíce nakloněni objevování technologických novinek, rozhodli jsme se, že právě jim jednu takovou nabídneme. Věříme, že si díky Apple Pay k Twistu najdou cestu ti zákazníci, kteří by rádi platili elektronikou, ale jejich banka jim to neumožňuje. A také ti, kteří společně s trendy platbou ocení chytrou mobilní aplikaci s okamžitými notifikacemi o platbě a lepším přehledem o tom, kde a za co utrácí,“ říká Michal Šmída, zakladatel a CEO Twista.

„Již před koncem loňského roku se podařilo jednomu z klientů KB a zároveň nadšenému uživateli produktů společnosti Apple, který nebyl součástí testovací skupiny, zaplatit prostřednictvím Apple Pay. Přestože šlo o náhodnou transakci, bylo již tehdy nadmíru jasné, jak netrpěliví někteří uživatelé mobilních telefonů od Applu jsou,“ uvedl Vladimír Jeřábek, člen představenstva Komerční banky.

„Propojit debetní nebo kreditní kartu s Apple Pay zvládne úplně každý. Stačí si otevřít mobilní bankovnictví Smart Banka, zvolit jednu nebo vícero karet MONETA Money Bank a potvrdit aktivaci Apple Pay. Trvá to jen pár sekund a je to naprosto zdarma. Hned poté už můžete začít platit,“ popisuje Jakub Komenda, vedoucí mobilního bankovnictví MONETA Money Bank.

Seznam podporovaných subjektů:


  • mBank
  • MONETA Money Bank
  • Air Bank
  • J&T Banka
  • Česká spořitelna (prozatím pouze VISA, Mastercard v březnu)
  • Komerční banka
  • Twisto
  • Edenred

Čím platit?

Nyní se zaměříme na hardware, se kterým si můžete plateb skrze Apple Pay užít. Pokud máte iPhone SE a iPhone 6 nebo novější, máte vyhráno. Všechny novější iPhony již NFC a nabízí a můžete s nimi bez problému zaplatit. Pokud máte iPhone 5s/iPhone 5C nebo starší, bohužel je vám Apple Pay zapovězeno. Nutností je také verze iOS 10 a vyšší. V případě hodinek Apple Watch je situace mnohem příjemnější, Apple Pay totiž podporují všechny generace chytrých hodinek, a to včetně té první. Ne, iPodem Touch, iPadem ani MacBookem v obchodě s terminálem nezaplatíte, Apple Pay ale můžete využít pro placení online – třeba v App Store.

Co musím udělat pro zpřístupnění Apple Pay?

  • musím vlastnit podporované zařízení s NFC čipem (iPhone SE, iPhone 6 a vyšší, Apple Watch)
  • musím být klientem podporované banky/subjektu (mBank, J&T Banka, Česká spořitelna, Air Bank, Komerční banka, MONETA Money Bank, Twisto, Edenred)
  • musím vlastnit Apple ID a verze softwaru musí být novější než iOS 10

Jak přidat kartu?

Pokud máte vhodný hardware a zároveň jste klientem vybrané banky, případně Twista, proces aktivace zabere pár minut. Vybranou platební kartu přidáte skrze aplikaci Wallet, která mimo jiné sdružuje i vaše věrnostní karty a lístky na různé události. Následně stačí zvolit možnost „+“ vpravo nahoře, případně možnost „Přidat kartu“ a následovat instrukce aplikace. Kartu bude potřeba naskenovat, případně opsat číslo karty a zadat bezpečnostní CVV/CVC kód (VISA používá označení CVV nebo CVV2, MasterCard používá označení CVC nebo CVC2).

Proces aktivace Apple Pay

Nezbytný je samozřejmě i souhlas s podmínkami. Následně proběhne proces aktivace, přičemž k dokončení autorizace bude potřeba speciálního kódu od vaší banky. U Twista je proces ještě mnohem snazší, kartu můžete přidat přímo z aplikace Twisto, která vás do aplikace Wallet přesměruje. Podobné je to i u MONETA Money Bank, která kartu dokáže přidat do Wallet přímo z mobilního bankovnictví. Pokud máte navíc kartu podporovaného subjektu přidanou v rámci Apple ID, iPhone by ji měl načíst automaticky bez nutnosti dodatečného „ofocení“.

Aktivovali jsme hned několik podporovaných bank

A jak platit? V případě, že máte iPhone s Home Buttonem, stačí přiložit prst na domovské tlačítko a dvakrát ho stisknout, díky čemuž se současně spustí aplikace Wallet i provede autorizace skrze Touch ID - je však nutné tuto akci provést ideálně na pohasnutém displeji, aby se zařízení nestihlo odemknout dříve, než se spustí aplikace Wallet. Alternativně lze spustit aplikaci Wallet manuálně, a to z nabídky aplikací. Pokud máte iPhone s Face ID, stačí dvakrát rychle stisknout tlačítko zámku obrazovky a následně nechat Face ID, aby ověřilo totožnost. Od tohoto okamžiku můžete přiložit telefon k terminálu a zaplatit. Na rozdíl od Google Pay nejde platit bez autorizace (Touch ID, Face ID), ověřením tak musíte projít před každou platbou. Pouhé přiložení probuzeného iPhonu k terminálu tedy stačit nebude – pokud to uděláte, iPhone sice zaregistruje, že má platební terminál v dosahu a zobrazí aplikaci Wallet, pro zaplacení ale musíte transakci autorizovat a telefon přiložit k terminálu znovu. V případě Apple Watch postačí dvakrát stisknout tlačítko pod korunkou a následně přiložit hodinky k terminálu – další autorizace není zapotřebí, hodinky ověří majitele už v momentě nasazení na ruku. Pro uskutečnění plateb není nutné připojení k internetu.

Kde mohu platit?

S iPhonem a chytrými hodinkami můžete platit všude tam, kde mají bezkontaktní terminál. Komunikaci s terminálem zajišťuje NFC, služba tedy funguje na stejném principu jako již zmíněný Google Pay.

Apple Pay

Apple Pay půjde využít i v případě nákupu na internetu, a to u vybraných subjektů. Takové nákupy navíc můžete provádět i skrze MacBooky Pro s Touch ID a prohlížečem Safari, předpokladem pro zpřístupnění je i spojení vašich zařízení skrze jedno Apple ID. Touch ID v MacBoocích Pro slouží jako ověření, v případě MacBooků bez Touch ID půjde nákup dokončit pomocí iPhonu s Face ID, nebo Touch ID. Integrace plateb na internetu skrze Apple Pay však chvíli zabere, podobně jako tomu bylo u Google Pay. Apple Pay Cash, tedy platby mezi uživateli, fungují prozatím pouze v USA.

Závěrem: konečně tady!

O Apple Pay jsme toho napsali již tolik, že samotné spuštění je jen pomyslnou třešničkou na dortu. Jak se na vaše dnešní platby iPhonem těšíte vy?

Diskuze ke článku
Kubica Petr
Dotaz, musim byt pripojeny k niternetu nebo jw to stejne jak s platebni kartou se kterou taky nejsem pripojeny k tinternetu....
jaja01
1) ve walettu se mi plus neobjevilo, abych mohl přidat kartu, musel jsem region dočasně změnit na UK, teď už tam kartu i plus mám, ale když plus zmáčknu, hlásí mi to chybu Apple Pay

2) není mi jasné to pouštění dvojitým stiskem Home tlačítka, když to udělám na odemčeném telefonu, zobrazí se mi výběr spuštěných aplikací, když na zamčeném, pak se telefon odemkne
guest
vyzkoušeno na iphonu s touchID a funguje skvěle!
Daniel
Ac je Google Pay na Ceskem trhu jiz pres rok, tak si osobne myslim, ze v poctu aktivnich uzivatelu Apple Pay predbehne Google Pay v pomerne kratke dobe, tipuji 3 - 6 mesicu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze