Majitelé iPhonů mohou jen závidět, Apple Pay v Česku nijak brzy nebude

22
Majitelé iPhonů mohou jen závidět, Apple Pay v Česku nijak brzy nebude
  • Google spustil Android Pay v Česku dnes, tedy 14. listopadu
  • Už několik let lze v Česku platit přes NFC s vybranými bankami a telefony v rámci proprietárních řešení
  • Apple Pay se v blízké budoucnosti v Česku nedočkáme

Dnešní spuštění Android Pay znamená v Česku malou platební revoluci. Spouští se ve spolupráci se třemi bankami, další ale velmi brzy přibudou. Každý, kdo má Android s NFC a systémem Android 4.4 a vyšším a podporovanou banku, bude moci pohodlně platit telefonem pouhým přiložením na jakýkoliv bezkontaktní platební terminál. Pokud jste ale měli telefon s Androidem a NFC, bylo možno telefonem platit i dříve, pilotní provozy však postupně končily. Stále však pokračuje například Komerční banka, která ale brzy své řešení nahradí právě Android Pay.

Zatímco uživatelé Androidů tedy mohou i v Česku přes NFC platit už několik let a dnešním dnem začíná nová etapa s výrazně vyšším počtem bank, uživatelé Applu mohou zatím jen závidět. Z vyjádření několika bank a karetních asociací vyplývá, že Apple zatím s bankami ani potřebná jednání nezahájil. Vzhledem k tomu, že je proces onboardingu bank do podobného systému poměrně zdlouhavý to znamená, že se v nejbližších měsících Apple Pay v Česku nedočkáme. Apple Pay zatím není v provozu v žádné ze zemí střední a východní Evropy a je velmi pravděpodobné, že nejdříve bude chtít Apple své řešení spustit na větších trzích, jako je například Polsko.

Dalším platebním řešením, nad kterým visí otazník, je Samsung Pay. Zde také není jasné, kdy se rozšíří do zemí našeho regionu. Pohodlné placení mobilem si tak zatím mohou užívat uživatelé standardní Android Pay aplikace a Android telefonů. Nyní je důležité co nejvíce rozšířit počet zapojených bank a zároveň co možná nejvíce rozšířit počet telefonů s NFC. Zatím je totiž stále výsadou telefonů spíše střední a vyšší třídy. U levnějších telefonů pak často chybí. Při výběru telefonu je tak dobré myslet i na tuto funkcionalitu.

Diskuze ke článku
ANO
Ja s windows taky zavidim jak blazen. Precijen mit softwarovou platebni kartu s neomezenym vyberem v zarizeni jako android, to je proste k vzteku, ze to nemam:o)
Zatim se spokojim s tim, ze si prilozim mobil s fyzickou platebni kartou, kterou mam v obalu u mobilu. Pravda, je to silene nemoderni muset zadavat pin u transakci nad 500 a nesponzorovat gugl z kazde provedene transakce, ale tak aspon nemusim trnout 24/7 pote, co jsem si precetl podminky androidpay, myslim ty velmi malym pismem dole, kde se zrikavaji odpovednosti za kradez penez z duvodu nabourani se do androidu:)
pet
neni o co stat, lepsi si nalepit stitek na mobil zezadu a mate to same. vcera jsem android pay s mbank vyzkousel a vratil se ke stitkum :-)))) mam na mobilu dva dvou bank, funguji i s vybitou baterii a pin zadavate do terminalu. jen mate na mobilou samolepku ale tu mam pod pouzdrem a nevim tak o ni
Marty
To se mylite. Apple Pay skutecne jedna s bankami. Navic je vic nez jiste ze Apple pay prijde v prvni polovine pristiho roku. I u android pay lze ztaim platit jen u tri bank a dalsi dve do konce roku. Ostatni se budou pridavat behem pristiho roku. Takze zas tak horke to nebude.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze