Android Pay je tu, ale co dál? Téměř každý výrobce nabízí svoji platební metodu

3
Android Pay je tu, ale co dál? Téměř každý výrobce nabízí svoji platební metodu
  • Android Pay dorazil do České republiky před více než měsícem, na příchod Apple Pay se stále čeká
  • Po světě lze platit i pomocí Samsung Pay a LG Pay, další výrobci se připravují
  • Zaplaví svět různé platební možnosti namísto jejich sjednocení?

Jak už dobře víte, dne 14. listopadu vtrhla do České republiky dlouho očekávaná platební možnost Android Pay, která vám umožní zaplatit za vaše nákupy mobilním telefonem s NFC, samozřejmě za podmínky, že jste zákazníkem podporované banky (v současné době MONETA, mBank, J&T Banka a Komerční banka). Počet bank se bude nadále rozšiřovat a pomocí Android Pay zaplatíte všude tam, kde se nachází bezkontaktní platební terminál. V České republice je valná většina terminálů bezkontaktních, což je plus, avšak v zahraničí můžete narazit na terminály starší, kde je nutné zvolit jinou platební metodu.

V dnešním článku se nebudeme zaměřovat na to, kde lze službou Android Pay uhradit vaše nákupy,. Zaměříme se na konkurenční platební metody, které ve světě existují a mají spojitost s mobilními telefony. Téměř každý větší výrobce se rozhodl vytvořit vlastní řešení, což může být pro zákazníky matoucí.

Situace v České republice

Pokud valnou část roku pobýváte v České republice, můžete využít placení pouze mobilním telefon s operačním systémem Android. Na výběr pak máte několik možností. Buď si nainstalujete aplikaci Android Pay a budete platit jakýmkoli telefonem s operačním systémem Android. Alternativně existuje služba NaNákupy, kterou svým zákazníkům nabízí ČSOB. Díky této aplikaci můžete provádět nákupy stejně jako pomocí Android Pay, navíc si do aplikace můžete ukládat věrnostní karty a časem přibydou další funkce.

NaNakupy

Separátní službu vlastnila také komerční banka, ta se jmenovala MojeMobilní Karta. Vzhledem k tomu, že i KB přešla na řešení Android Pay, nové registrace už banka nepřijímá. Stávající klienti budou nuceni službu vyměnit do jara příštího roku.

Situace v zahraničí

Situace v zahraničí je značně rozmanitější. Kromě Android Pay tam funguje i služba Apple Pay, díky které mohou mobilem platit i majitelé iPhonů a chytrých hodinek Apple Watch. Apple Pay aktuálně funguje v mnoha zemích na celém světě (USA, Velká Británie, Kanada, Austrálie, Čína, Singapur, Švýcarsko, Francie, Hongkong, Rusko, Nový Zéland, Japonsko, Španělsko, Švédsko, Finsko, Dánsko, Spojené arabské emiráty, Irsko a další), v České republice však stále služba nefunguje.

Apple Pay

Kromě Android Pay existují i další služby, které fungují na operačním systému Android. Konkrétně se jedná o řešení Samsung Pay (aktivní ve světě), LG Pay (zatím aktivní jen na domácím jihokorejském trhu) a další, například Huawei Pay. První dvě jmenované služby fungují na trochu jiném principu než dříve jmenované, i když styl placení probíhá obdobně (potvrzení platby PINem nebo otiskem prstu).

V zahraničí (například USA) není stále spousta terminálů bezkontaktních a často se využívají karty s magnetickým proužkem, kterými je nutné terminálem „projet“. Samsung využívá technologii, díky které je možné zaplatit telefonem i na takových místech, což by v případě Android a Apple Pay nefungovalo – podporované telefony jsou vybaveny náhradou běžné karty s proužkem. Podobné řešení nabízí i služba LG Pay.

Samsung Pay

Vzhledem k tomu, že u nás již funguje služba Android Pay a navíc je u nás většina terminálů bezkontaktních, jsou podobné služby pro našince zbytečné – očekávat jejich přítomnost v České republice považujeme za zbytečnost. Naopak Apple Pay (přímý konkurent Android Pay, který funguje na stejném principu) si zákazníci přejí již delší dobu. Nezbývá tedy než doufat, že se nakonec služba dostane i k nám.

Diskuze ke článku
Jiří
A jak že funguje Samsung Pay, tedy náhrada karet s proužkem? Zajímavost, kterou ale dále nerozvíjíte. Místo toho se dozvíme že Apple Pay v ČR není...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze